DIGITAL CAMERA

Unngå å la deg hemme av utsettelser – 7 steg

Kjenner du deg igjen når det er snakk om utsettelser? Alle utsetter ting fra tid til annen, men det er forskjell på å utsette av og til og å gjøre det til en vane. Er det blitt en vane, er det et problem. Så hva kan du egentlig gjøre for å slutte å utsette viktige oppgaver slik at du kommer deg raskere til målene dine?

  • Start med å fastsette viktigheten av oppgavene dine

Ha en oppgaveliste, og sørg for at den er prioritert, alltid viktigste oppgave øverst, og jobb med en oppgave av gangen. Når oppgavelisten din har levd en stund og “vokst på seg”, og du fremdeles finner de samme oppgavene nederst på listen:

– kast listen og start med en ny

Effekten av å starte med blanke ark er ofte stor, dessuten får du ryddet bort oppgaver som ikke er viktige, og som har ført til at du har utsatt både dem og viktige oppgaver på listen.

  • Utfør oppgaver som du brenner for

Det kan være nødvendig å utføre oppgaver som ikke er så morsomme, og som du ikke brenner for, men når du gjør det skal du være sikker på at de oppgavene er grunnleggende viktig for at du skal nå målene dine. De er en del av fundamentet.

Hvis du opplever at du utsetter oppgaver time etter time, dag etter dag, uke etter uke, kan det være fordi det er for få, eller ingen, oppgaver på listen din som du brenner for direkte. Da må du gjøre noe med det. Da er det kanskje på tide å finne seg en ny jobb, skifte utdanning eller på annen måte gjøre en fundamental endring. Du ønsker ikke å bli stående fast et sted, med oppgaver som du misliker, resten av livet.

  • Start dagen med å jobbe

Det kan kanskje høres rart ut, for det er jo det vi gjerne gjør. Men jeg mener det mer bokstavelig. Gå rett på oppgaven når du starter arbeidsdagen. Begynner du på jobb kl 8, starter du med den oppgaven som skal gjøres som ikke er så veldig spennende. Ikke start med en kopp kaffe med kolleger, eller med å sjekke e-post, siste nyheter, 5 minutter på facebook. En slik start kommer ti lå ødelegge alt for deg. Start rett på oppgaven, minst en halvtime, da er du kommet i gang, og faren for at hele dagen ender med utsettelser er i store trekk over.

  •  Vær disiplinert

De fleste utsettelser skjer fordi du har problemer med å starte på en oppgave eller fordi du blir distrahert underveis. Som svar til dette, sier du til deg selv, jeg skal begynne/fortsette om fem minutter. De fem minuttene blir ofte mer, kanskje går hele dagen. Det dreier seg om psykologi, når du først har gitt deg selv fem minutter har du lettet litt på stresset, det gjør at det er større sjanse for at du gir deg selv nye fem minutter når de første fem er over.

Neste gang du kjenner behovet for å vente fem minutter, si til deg selv at du skal overse det behovet, bare denne ene gangen. Du vil merke at det gjør det lettere å overse utsettelsesbehovet neste gang.

  • Fjern distraksjonene

SMS’er, Facebook, Twitter, Instagram …… Jeg kunne fortsette i det uendelige. Distraksjonene rundt oss i samfunnet er ubegrenset. Det er kanskje ikke så lett å fjerne dem, men du kan slå av telefonen, du kan installere programvare som hindrer deg i å bruke Facebook eller Twitter mellom gitte tidspunkter. Du kan sette deg for å arbeide et sted hvor det er færre muligheter for å bli utsatt for distraksjoner. Hva du enn gjør, sørg for at du ikke blir distrahert av alskens sosiale medier, de er kun tidstyver som ødelegger for din jobb-effektivitet. Slå gjerne av internett også, er muligheten borte gjør det det mye enklere for deg.

  • Gjør ting godt nok

Ikke alt i verden må være perfekt. Alle de andre kan ikke alt like godt som deg, de vil ikke se forskjellen på godt nok (95%) og perfekt (100%). Hvis du venner deg til å gjøre ting godt nok, sparer du enormt mye tid, og du unngår å utsette leveransen fordi den ikke er perfekt. Når du er ferdig med oppgaven, men kjenner behovet for å utsette leveransen fordi du må få med deg det du kan komme på hvis den bare ligger der, da er du ferdig, og oppgaven er løst godt nok. Send leveransen, tid for neste oppgave.

  • Sett av et tidspunkt

Har du spesifikke oppgaver som må løses, men som ikke passer inn i arbeidsmønsteret ditt, det alltid er for mye å gjøre av løpende arbeid som bare må tas. Sett av tid i kalenderen din til den ene oppgaven. Fredag kl 10-14 skal du ta den oppgaven, da bruker du den tiden som er satt av og løser oppgaven ferdig.

Har du satt av et tidspunkt, kommer du til å holde det. Det er som å avtale et møte med noen, bare du avtaler et møte med deg selv. Du holder alltid tiden for møtet med andre, da skal du også holde tiden for møte med deg selv.

Snu tankene

hits