IMG_5099

7 viktige erfaringer livet har lært meg

Det går nok ikke en dag i livet uten at jeg gjør meg en erfaring som kan komme til nytte senere en gang, men når man setter seg ned og tenker gjennom det er det noen erfaringer som viser seg som viktigere enn andre.

Dette er noen av de erfaringene jeg har gjort, som jeg tenker er mest vesentlige i forhold til min måte å se og forstå verden på.

 • Mennesker på hele jorden er i stor grad like.

Hvis du reiser litt rundt i verden og observerer mennesker og snakker med dem, er det noen grunnleggende ting som går igjen alle steder.

Folk flest, rike og fattige, kommunister og kapitalister, unge og gamle, kinesere og europerer ønsker seg:

 • Kjærlighet, noen å være glad i og som er glad i deg
 • Verdsettelse, det å oppleve at man betyr noe og har en verdi
 • Trygghet, for nåtiden og for fremtiden
 • Glede, noe å gjøre eller oppleve som man gleder seg over

Selv om grupperinger i samfunnet, statsledere, politikere og andre bruker utrolig mye tid på å snakkeom oss og dem, om motsetninger med mer, er det likheten som er slående når man blir kjent med mennesker fra andre steder i verden. Alle ønsker i bunn og grunn det samme, et godt liv.

 

 • Vi skaper vår egen skjebne

En vanlig unnskyldning hos mange mennesker er at det er skjebnen som er årsaken. “Jeg har bare uflaks og sånn er det bare, det er min skjebne”.

Det er, om jeg skal få si det helt tydelig, noe stort “crap”, “bullshit”. Skjebnen din skapes i tankene dine. Det er klart at noen mennesker opplever flere triste\grufulle hendelser enn andre. Men ………. hvordan du velger å tenke om framtiden, alt dette er noe som bestemmes inne i ditt hode. Det kan du endre akkurat nå.

Tilfeldigheter kan vi ikke styre, men hva vi velger å tenke om tilfeldigheter, hvordan vi velger å la dem påvirke oss, det kan vi styre med våre egne tanker.

 

 • Uansett hvor mye eller lite penger du har, kan du leve et godt og fantastisk liv

Jeg har truffet mange forskjellige mennesker, både her hjemme og på reiser. Jeg har truffet milliardærer og jeg har truffet fattige på landsbygda i øst-europa. En ting som slår meg når jeg tenker på menneskene jeg har truffet er at livet de lever ikke ser ut til å være avgjort av hvor mye penger de har.

I sannhet ser jeg at de lykkeligste menneskene jeg har truffet har vært blant de fattigste menneskene jeg har truffet. Det er ikke nødvendigvis slik at man trenger mye penger for å være lykkelig.

 

 • Det vi har blir vi så fort vant til at vi glemmer å sette pris på det

I vår del av verden er det mange som går på shopping for følelsen det gir der og da å kjøpe seg noe nytt. Et nytt plagg, nye sko, ny telefon…… Alt dette er ting som kanskje gir en kortvarig lykkefølelse når vi kjøper det, og så er det over.

Når det gjelder noen ting er lykkefølelsen over etter noen timer, andre ganger etter et par dager. Felles er at dette er kortvarig lykkefølelse, som må gjentas hvis man skal opprettholde lykkefølelsen over tid, fordi man raskt blir vant til de nye tingene man kjøper.

 

Nye mennesker i livet vårt, kjærester, barn, venner ……. setter vi pris på mye lengre. Dessverre blir vi vant til dem også, og da er det lett å glemme å sette pris på de gode egenskapene deres, de egenskapene som gjorde oss glade og lykkelige i starten. Da begynner vi lett å fokusere på de mindre gode sidene.

Det er her det er viktig å bli bevisst, for hvis vi mister dem mister vi også de gode egenskapene, de som vi opprinnelig ble glad i. De egenskapene som vi har vent oss til og som vi var begynt å ta for gitt.

Det er viktig å sette seg ned og tenke gjennom alle de gode tingene i livet, og bli bevisst på at dette er noe vi ønsker å ha der. Slik kan vi fortsette å sette pris på de tingene vi er blitt vant til.

 

 • Eiendelene eier deg

Jeg har gjennom livet lagt merke til at jo flere eiendeler (hus, bil, bobil, penger mm) jeg har, jo mer lar jeg meg bekymre over at jeg kan miste dem.

Slik er mennesker alle steder, og de rikeste er verst. Du har sikkert fått med deg hvor viktig det er for de rike å gjemme bort pengene sine i skatteparadiser, eller at flere av de rike velger å bli skatteflyktninger. Tenk at de lar pengene bestemme hvor de skal bo, hvem er det som eier hvem da? Jeg for min del vil heller la gleden og lykken bestemme hvor jeg skal bo.

Har du tenkt over at når du låner 3-4 millioner for å kjøpe hus, blir du bundet av at du MÅ ha den jobben som du kanskje ikke engang trives i?

Har du lagt merke til hvordan enkelte mennesker som ikke eier noen ting, lever det glade liv og reiser rundt i verden?

Har du lagt merke til at mennesker som eier et hus, en hytte, en båt og kanskje en hytte til, alltid MÅ bruke alle helger og ferier på disse eiendlene for å vedlikeholde dem?

Eiendelene våre tar friheten vår og eier oss i stedet.

 

 • Vi prater for mye og gjør for lite.

De fleste mennesker, meg selv inkludert, er veldig flinke til å prate om ting de vil gjøre. Ting de har lyst til å gjøre, hvis de bare får litt mer tid, litt mer penger, litt mer………

Jeg lot enhver ting stoppe meg. Jeg drømte om å skrive, om å være Coach og foredragsholder, om å reise mer.

Til slutt begynte jeg å gjøre det. Jeg bestemte meg for å gjøre det. Jeg bestemte meg for å bli Coach, tok utdannelse, leste mye og hoppet ut i det. Vi bestemte at vi skulle reise til Kina, noe vi hadde pratet om i mange år, så jeg bestilte flybilletter og så gorde vi det. Jeg bestemte meg for å holde foredrag og gjorde det. Jeg bestemte meg for å holde kurs og gjorde det. Jeg bestemte meg for å skrive og så begynte jeg med det.

Nå reiser vi mer og jeg jobber med det jeg alltid har drømt om. Det er en drøm og jeg lever den drømmen.

Slutt å prate, begynn å gjøre noe.

 

 • De tingene med størst verdi i livet, kan ikke kjøpes for penger.

Jeg vet ikke helt hva verdien på huset vårt er, men rundt 4 millioner kroner antar jeg. En verdi som er helt ordinær for en ordinær bolig i dagens Norge.

Men….det er ikke huset som har høyest verdi i livet mitt. Min kone og mine barn kan ikke måles i penger, uten dem hadde livet vært verdiløst. For ikke å snakke om alle de gode minnene vi har sammen, de er ubeskrivelig verdifulle.

Så kommer resten av familien, alle venner og bekjente. Ingen av disse kan måles i penger eller kjøpes for penger.

Om alle tingene, eiendelene og pengene blir borte har jeg fremdeles menneskene og minnene. De største verdiene ligger der, og de kan ingen ta fra meg. Mister jeg dem er det meg selv som ikke tar godt nok vare på dem, jeg velger å ta godt vare på dem.