20160328_101327

Bucuresti – en vakker by

Alle har sine bilder av Romania, jeg husker bildene fra barnehjemmene som kom i mediene i 1989 når jernteppet falt. Alle har sett tiggerne på gaten hjemme, fattige sigøynere som reiser til hele vest-Europa for å tigge. Men Romania er så mye mer.

20160328_104241 20160328_104937

Vårblomstring i parken. Bucuresti har fantastisk flotte parker, fridagene vrimler det av mennesker i parkene. I dag er det hverdag her, så i dag er det rolig. I parken Herastrau er det store områder som brukes til løpeturer, gåturer, rulleskøyter, sykkelturer. Det er flere lekeområder for barn, og en stor innsjø som det sommerstid kan leies båt på. Det er vanskelig for meg å si noe om størrelsen på parken, men jeg vil tro at det hadde vært en smal sak å arrangere maraton der, uten å løpe samme sted to ganger.

20160328_102202

Byen for øvrig er full av historie. Her er mange gamle byggninger, og da snakker jeg om byggninger som er bygget før 2. verdenskrig. Det kommer helt tydelig frem at man har den stilen som er fra før krigen, den stilen som er fra kommunistperioden og den stilen som er fra de siste 25 årene. Dessverre er det slik at en god del av de virkelig gamle herskapsboligene fra før krigen, ser ut til å ha blitt forlatt etter krigen og har stått til forfall etterpå. Det er litt trist, for man ser helt tydelig spor av gammel storhet. Noen er til og med grodd inne bak trær og busker slik at man får en assosiasjon til Tornerose. Uansett, alt i alt er det å gå gatelangs i Bucuresti som å gå gatelangs gjennom mer en 100 års historie. I tillegg ser man litt av dagens samfunn, der  det skifter mellom stor rikdom og stor fattigdom. Det er en tankevekker hvor stor forskjellene er, samtidig er det en enda større tankevekker at forskjellene i Romania er små i forhold til mange andre land (deriblant USA og Kina) som er økonomiske supermakter.

Skal du på storbyferie og har lyst til å oppleve noe annerledes, er Bucuresti et sted å anbefale. Unngå å bo i området rundt jernbanestasjonen, ikke fordi det ikke er fine hoteller der, men rett og slett fordi det er et av de mest forfalne områdene, noe som kan skape et inntrykk av at hele byen er det. Velg et hotell i området rundt palasset eller Herastrau parken.

20160328_111309

Jeg måtte bare ha med dette bildet. En liten hytte inne i parken, som mest av alt gir meg en følelse og assosiasjon til eventyrverden.

Ha en fin dag.