IMG_5372

Norsk nok?

Det er klart det skaper endel utfordringer i samfunnet vårt når vi får flere og flere innvandrere, men det gir oss også noen nye muligheter. Noen av disse mulighetene er:

 • Vi lærer mer om andre kulturer
 • Jobber som ikke nordmenn vil ha, blir faktisk besatt av noen
 • Vi lærer om oss selv, og får muligheten til å utvikle oss

Men, jeg skal være ærlig: Det bringer også med seg noen problemer. Noen av disse er:

 • Økt segregering
 • Økt kriminalitet
 • Økte motsetninger

Jeg skal ikke diskutere for eller imot her, jeg bare konstaterer at det finnes både muligheter og utfordringer.

Det jeg derimot skal gjøre er å stille spørsmålet, hvem er norsk nok?

I debatten som skapes rundt at man ønsker å få ut invandrere som ikke bør være her snakkes det mye om 1. generasjons, 2. generasjons innvandrer også videre. Dette opptar meg litt. Når enkelte også snakker om barnebarn til innvandrere som innvandrere, da sliter jeg litt. Hvor langt skal man gå?

Hvem er egentlig Norsk Nok?

Min kone kom til Norge som del av et utvekslingsprogram mellom en kommune i Romania og Fjell kommune i Norge, hun var da 16 år. For alle formål anser jeg min kone som norsk, men jeg kan selvsagt gå med på at hun er innvandrer så lenge hun er født i et annet land. Det jeg derimot sliter med er at mine barn skal være innvandrere i manges øyne. Ikke det at det betyr noe for min del, eller deres del, da vi alle er av den oppfatning at verdien til en “etnisk nordmann” og til en innvandrer i våre øyne er like, men det er det visstnok ikke alle andre som mener. Når vi ser at personer som er født i norge av foreldre som kom til norge som barn, mister statsborgerskapet sitt som følge av påstått løgn fra besteforeldrene da de kom til landet, da kommer mitt spørsmål sterkere opp “Hvem er egentlig Norsk Nok?” Disse barna er på mange måter mer norske enn mine barn.

Jeg har forsøkt å stille disse spørsmålene i debattfelt på nett, hvor innvandring blir diskutert, men når jeg spør hvem som konkret er norsk nok er det plutselig ingen som er interressert i å svare, da fyrer de bare løs med alt annet tull. Jeg vil vite hvem som er norsk nok fordi jeg lurer på om: Kan mine barn plutselig en dag risikere at de mister sitt statsborgerskap fordi noen mener at det har vært en formaliafeil i forbindelse med at min kone kom til Norge som 16-åring, eller at en eller annen mener å ha noen opplysninger om henne som ikke lar seg motbevise, eller verifisere. Så mitt spørsmål fortsetter: Hvem er Norsk Nok?

Hva med Kong Harald, han er sønn av en innvandrer fra Danmark, er han da egentlig Innvandrer, eller er han norsk. I prinsippet når vi snakker om 1. og 2. generasjons innvandrere, så er jo han da 2. generasjons innvandrer. Gikk det helt etter regelverket når hans far og bestefar kom til Norge, eller kan noen plutselig finne en formalia feil der som gjør at Kongen mister statsborgerskapet sitt.

Dere skjønner sikkert at dette er et interressant spørsmål: Hvem er norsk nok? I debattforum har jeg til og med spesifisert det, på følgende måte:

 • Norske foreldre, er du da Norsk Nok?
 • Norske besteforeldre, er du da Norsk Nok?
 • Norske oldeforeldre, er du da Norsk Nok?
 • Ikke muslim, er du da Norsk Nok?
 • Hvit i huden, er du da Norsk Nok?

De to siste her skjønner jeg at ingen TØR å svare ja på, men det er viktig at de som er notoriske innvandringsmotstandere kan svare på disse spørsmålene, hvis ikke vet vi jo ikke hva vi diskuterer, og hvem de mener når som helst kan kastes ut igjen av landet.

Og når det er sagt. Hva med meg? Norske foreldre, norske besteforeldre, norske oldeforeldre, men så er det stopp, titter vi videre på kartet da så begynner det å dukke opp svensker, dansker, engelskmenn, tyskere, nederlendere, portugisere osv. Jo lengre vi går, jo flere utlendinger. Finnes det egentlig noen i Norge som er helt norske?

Jeg for min del vil bare ha et svar, det er litt lettere å forholde seg til da.