IMG_5303

Få jobben gjort og nå de store målene dine

Opplever du at det er vanskelig å nå de store målene dine? De har kanskje alltid ligget der som store drømmer, men du kommer ikke nærmere. Kanskje opplever du at du ikke engang kommer i gang.

Du er i så tilfelle ikke alene, de aller fleste mennesker opplever dette enten hele tiden eller innimellom. Men det er kanskje ikke noen stor trøst at du ikke er alene.

Fatt mot, her har jeg laget en liten oppskrift til deg, med verktøy som virker, slik at du kan få jobben gjort. Dette er steg som du kan bruke, enten alle 5, eller de av dem som du opplever at du trenger. Å følge dette slavisk vil hjelpe deg, men også å lese gjennom og bruke det som en bevisstgjøring på deg selv.

 

  • Gjør en avtale, ta en beslutning

Skriv ned når og hvor/hvordan du skal fullføre oppgaven eller målene dine. Det er gjort forskning på det å sette mål ned på papir, og disse viser at studenter som skriver ned målene og oppgavene som skal utføres i større grad gjennomfører enn de som ikke gjør det.

Fortell noen om planen din. Du kan sende en melding til en god venn eller en studiekamerat om når du skal være ferdig. F. eks hvis det gjelder studier, kan du skrive til en studiekamerat at du kan hjelpe ham/henne med temaet du holder på med. Sett et tidspunkt for når du skal hjelpe, da har du satt deg en frist for når du må ha tilegnet deg stoffet bra.

Det å ta en beslutning om når du må gjøre noe, og om når du skal være ferdig er gull verdt, og det hjelper deg enda mer å gjøre en avtale med noen andre slik at du komitter deg enda mer.

 

  • Sett store mål og små nok delmål

Motivasjon henger tett sammen med målene du setter og planene du legger for å nå dem

Ved å tenke på og drømme om de store målene, og legge en plan som består av små nok delmål, vil du kunne holde på muligheten til å drømme (de store målene) samtidig som du jobber med å få små belønninger (hver gang du når et av de små delmålene)

De store målene er viktige for å skape den gode følelsen av noe stort du ønsker å oppnå. De små målene er viktig for, hele tiden, å få bekreftelser på at du er på riktig vei. Slik unngår du å bli grepet av håpløshet ved at det store målet bare sees i det fjerne og du har en manglende følelse av å komme nærmere.

 

  • Vit alltid ditt neste steg

Det å ikke vite hva du skal gjøre, er roten til å feile, og til å utsette oppgaven til senere (noe som kanksje aldri kommer)

Hver gang du er ferdig med en oppgave eller du har nådd et delmål, skal du derfor ha klart for deg hva som er det neste som skal gjøres. Du må ikke legge deg bakpå, men gå i gang og vite at kl xx starter jeg neste steg/neste oppgave/neste delmål på veien mot det store målet.

Belønningen er alltid måloppnåelse, ikke fri eller utsettelse av neste oppgave. Neste oppgave skal starte etter plan.

For å sikre at du alltid vet neste steg, skal du sette deg ned en liten stund hver ettermiddag/kveld og skrive ned hvilke oppgaver du skal utføre i neste dag på vei mot neste delmål. Ta utgangspunkt i den overordnede planen og sett ned de konkrete oppgavene.

 

  • Ikke hakk på deg selv

Hvis du har en dag du ikke er effektiv og ikke følger planen, men i stedet tar deg selv i å utsette oppgavene, kan det ofte være fristende å snakke negativt til seg selv.

Du skal ikke hakke på deg selv om du har en slik dag, alle har slike dager, forskjellen ligger i om vi klarer å snu på tingene.

Bruk tiden og energien på å gjøre småting som likevel må gjøres, skift fokus og ha det litt gøy, du trenger å være litt snill med deg selv. Fortell deg at du har vært flink sålangt og at du gjør en vurdering og finjustering av tidligere løste oppgaver. Da er det lettere å komme strekt tilbake neste dag. Det er mange slike småting, og som er viktige å gjøre i det lange løp mot det store målet, som kan være greit å få gjort på en slik dag.

Vær stolt av deg selv når du klarer å bruke energien på disse småoppgavene, ikke vær destruktiv mot deg selv om dagens plan ble lagt til side. Sett den opp til i morgen og start tidlig med ny kraft.

 

  • Visualiser prosessen mer enn målet

Det er viktig å ha store drømmer og å visualisere dem, men å bare visualisere det store målet vil lett føre til manglende handling. Det er en så god følelse å visualisere det store målet at du ønsker å bare holde på den.

Bruk derfor mesteparten av tiden med visualisering til å visualisere veien til målet, prosessen som du må gjennom for å nå målet. Visualiser oppgavene som må utføres på veien og hvordan du utfører dem. Visualiser alle delmålene og hvordan de oppnås, visualiser alle detaljer på vei mot hvert delmål.

Når du visualiserer prosessen øker sjansene dine til å lykkes enormt. Innimellom kan du visualisere det store målet, noe som kan bidra til å gi deg en ekstra “boost” når det trengs, men hovedfokus må hele veien være å visualisere prosessen.

 

Følger du denne oppskriften, vil veien mot målene dine bli lettere, og du vil faktisk nå dem.

 

Lykke til

Trenger du hjelp, kan du se mer om hvordan jeg kan hjelpe deg her:

Prestasjonscoachinghits